Przez Emily Joshu Reporterka ds. Zdrowia dla Dailymail.Com
|
Badania sugerują, że picie trzech filiżanek kawy dziennie może obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu.
W badaniu przeprowadzonym na ponad 350 000 dorosłych chińscy naukowcy porównali osoby pijące tylko jedną filiżankę kawy dziennie z osobami pijącymi trzy filiżanki.
Korzystając z dokumentacji medycznej pacjentów, zespół odkrył, że osoby, które piły około trzech filiżanek kawy dziennie, miały najniższe ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych, takich jak cukrzyca, choroby serca i udar.
Chociaż zespół badawczy nie ma pewności, dlaczego kawa ma tak ochronne działanie, eksperci uważają, że może ona łagodzić szkodliwe stany zapalne i pomagać obniżać poziom cholesterolu, który może prowadzić do długotrwałych chorób metabolicznych.
Naukowcy z Chin odkryli, że osoby pijące trzy filiżanki kawy dziennie miały o 48 procent niższe ryzyko zachorowania na choroby takie jak cukrzyca i udar mózgu niż osoby pijące tylko jedną filiżankę
Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek iframe.
Jednak granica przesady jest cienka.
Inne badania wykazały, że picie czterech lub więcej filiżanek kawy dziennie może zwiększać ryzyko chorób serca ze względu na przyspieszone bicie serca i wysokie ciśnienie krwi.
Dr Chaofu Ke, główny autor badania i adiunkt epidemiologii w Suzhou Medical Faculty na Uniwersytecie Soochow w Chinach, powiedział: „Wyniki wskazują, że promowanie umiarkowanych ilości kawy lub kofeiny jako nawyku żywieniowego u zdrowych osób może mieć daleko idące korzyści w zapobieganiu [cardiometabolic death].
W nowym badaniu, którego wyniki opublikowano we wtorek w czasopiśmie The Journal of Scientific Endocrinology & Metabolism, naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną 360 406 dorosłych osób znajdującą się w bazie danych UK Biobank.
Wiek uczestników mieścił się w przedziale od 37 do 73 lat, a nieco mniej niż połowa z nich nie miała w wywiadzie chorób kardiometabolicznych.
Na podstawie odpowiedzi respondentów, dokumentacji od lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i ze szpitali oraz aktów zgonu zespół porównał ryzyko wystąpienia tych zaburzeń u osób, które nie piły kofeiny lub piły jedną filiżankę kawy dziennie (100 miligramów kofeiny), z osobami, które piły trzy filiżanki (od 200 do 300 miligramów dziennie).
Zespół odkrył, że osoby, które wypijały trzy filiżanki kawy dziennie, miały o 48 procent niższe ryzyko zachorowania na choroby kardiometaboliczne. A osoby, które wypijały od 200 do 300 miligramów kofeiny w innych formach, takich jak herbata, miały o 40 procent niższe ryzyko.
Dr Ke stwierdził: „Spożywanie trzech filiżanek kawy lub 200–300 mg kofeiny dziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wieloschorzeo kardiometabolicznych u osób, u których nie występują żadne choroby kardiometaboliczne”.
Naukowcy nie są pewni, dlaczego właściwie kawa może obniżać ryzyko wystąpienia takich chorób, jak cukrzyca typu 2 czy udar, choć wcześniejsze badania wskazują na wysoką zawartość polifenoli, będących formą przeciwutleniaczy, w kawie.
Antyoksydanty to cząsteczki atakujące wolne rodniki, niestabilne związki, które zwiększają stres oksydacyjny w całym ciele. Jeśli nie jest leczony, stres oksydacyjny może zwiększyć stan zapalny i ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko chorób kardiometabolicznych.
Inne niedawne badania potwierdziły ustalenia nowego badania. Na przykład, Badanie 2022 W badaniu obejmującym blisko 450 000 dorosłych stwierdzono, że osoby pijące dwie do trzech filiżanek kawy dziennie miały niższe ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci niż osoby całkowicie unikające tego napoju.
Jednak umiar jest kluczowy. Badanie opublikowane w zeszłym miesiącu wykazało na przykład, że picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie zwiększa ryzyko chorób serca.
Naukowcy zauważyli, że jest to prawdopodobnie spowodowane utrzymującym się wysokim tętnem i ciśnieniem krwi, które mogą uszkodzić naczynia krwionośne i osłabić serce.